Kuinka suunnitella täydellinen road trip?

Seikkailunhaluiselle ihmiselle mikään ei ole sen hauskempi loma kuin road trip. Auto antaa vapauden mennä minne vain milloin vain sekä tutustua paikkoihin, jotka ovat kaukana valmiiksi tallatuilta poluilta. Autoloman kohteita miettiessä kannattaakin kenties valita yksi tai muutamia ennalta valittuja kohteita, jättää matkoihin runsaasti aikaa, ja improvisoida reissussa missä muualla käydä. Netissä on paljon hyödyllisiä artikkeleita, joista saa inspiraatiota Suomen matkailuun.

Teknologia apuun matkalla

Siitä ei ole kauaakaan aikaa, kun autolomien harmoniaa uhkasi eksyminen matkalla. Kartanlukijan työ on harvinaisen epäkiitollista hommaa, etenkin ulkomailla missä voi olla mahdotonta pysyä kartalla suurissa kaupungeissa, tai selvittää nopeasti mistä liittymistä poistua moottoritien liikenneympyrässä. Onneksi nykyisin kaikissa puhelimissa on GPS, mutta siitä huolimatta ongelmat ovat yleisiä. Esimerkiksi puhelinten akku loppuu helposti kesken GPS:ää käytettäessä.

Hyvä puhelin on täysin oleellinen apuväline road tripille, joten jos oma puhelin ei suoriudu päivän ajosta hengissä, kannattaa investoida uuteen oman mielenrauhansa vuoksi. Edullista älyteknologiaa myy nettikauppa mresell.fi, joka on erikoistunut laadukkaisiin käytettyihin Apple-tuotteisiin. Apple-puhelinten yksi valtti on niiden erityisen kestävä akku, mikä tekee niistä loistavia matkoille. Siltä varalta, että puhelinta ei pääse lataamaan, kannattaa ottaa mukaan myös matka-akku.

GPS:n ansiosta kartanlukija ei ole enää välttämätön, joten kakkoskuski voi käyttää aikansa hyödyllisesti selailemalla netistä vierailun arvoisia paikkoja. Kätevin väline siihen on tabletti, jota on helpompi lukea liikkuvassa autossa kuin puhelinta. Myös tabletteja löytyy edullisesti mresell.fi:n valikoimista.

Onnistuneen road tripin A ja O

Road trip voi olla yksi parhaita ja spontaaneimpia lomia, koska auto antaa vapauden seikkailla ja tutustua paikkoihin hetken mielijohteesta. Mutta autolomissa on myös riskinsä, joten tässä on muutamia oleellisia neuvoja matkaan:

  • Vältä kiirettä. Niin elämässä kuin road tripillä pätee nyrkkisääntö, jonka mukaan asiat yleensä kestävät kaksi kertaa kauemmin kuin kuvittelee. Tee siis aikataulusta mahdollisimman löysä, ja ennakoi arvaamattomia ongelmia. Älä suunnittele samalle päivälle esimerkiksi pitkää ajoa ja vierailua kohteeseen, joka sulkee aikaisin. Vierailukohteet kannattaa sijoittaa aamuihin ennen päivän ajoa, jolloin niistä ei voi myöhästyä. Jos edessä on pitkä ajomatka, kannattaa sille omistaa koko päivä, ja pitää matkalla mukavia, pitkiä taukoja, jotta ajaminen ei muutu työksi.
  • Muista pitää huolta siitä, että välttämätön teknologia on mukana ja kunnossa. Hyvä puhelin ja kenties tabletti ovat oleellisia, samoin niiden latauskaapelit ja mukana kannettava matka-akku. Nettikaupoista, kuten mresell.fi, voi ostaa tarvittavat laitteet edullisesti ennen matkaa. GPS syö paljon akkua, joten puhelin kannattaa pitää latauksessa autossa istuessa.
  • Vältä liiallista ajamista. Google-kartta ja GPS arvioivat ajomatkan keston ylioptimisesti, olettaen että kuski ajaa maksiminopeutta ja että liikennettä on aina keskiarvoinen määrä. Mutta todellisuudessa kukaan ei aja niin lujaa, ja matkalla tehdään useita vessa-, kahvi- ja ruokapysähdyksiä, joista kertyy tuntikausia lisäaikaa. Myös liikenne on aina arvaamaton ja tuntemattomilla teillä on helppo eksyä. Jos siis ajattelet jaksavanne ajaa vaikkapa kahdeksan tuntia päivässä GPS:n mukaan, oikeasti siihen etäisyyteen kulunee 10–11 tuntia. Realistinen ajoaika kestää yleensä noin kolmasosan kauemmin kuin mitä GPS olettaa.
  • Omaksu rento asenne. Ajaminen voi olla stressaavaa, etenkin jos on tottunut ajamaan maaseudun rauhassa ja yhtäkkiä joutuu keskelle kuusikaistaista saksalaista moottoritietä, jossa rekat ja bemarit kaahaavat ohi 130 km:n tuntivauhtia ja tuulilasista ei näy mitään kaatosateen takia. Anna muiden ajaa niin kuin ajavat ja pitäydy vauhdissa, joka tuntuu itsestäsi turvalliselta. Jos aikataulu menee pieleen syystä tai toisesta, mukaudu siihen ja muokkaa aikataulua. Loma on lomaa vain jos silloin rentoudutaan, joten yritä olla stressaamasta mistään.