Auton tuunaus

Perm, Russia - June 7, 2014: Many built-in door car music speakers at Avto - moto festival "Resox Tuning Fest 3".

Auton tuunaus eli tuning on hauska ja mukaansatempaava harrastus. Tuning tarkoittaa ajoneuvon virittämistä, eli esimerkiksi suorituskyvyn parantamista tai ulkonäön kohentamista. pienillä muutoksilla saat aikaan paljon. Perinteisimpiä ja samalla edullisimpia tapoja muuttaa auton tyyliä ja ulkonäköä on hankkia auton rattiin ja vaihdekeppiin uudet kuosit. Tuunauksen ei kuitenkaan tarvitse pysähtyä tähän, eikä ylärajaa siinä, kuinka pitkälle tuunaus voi mennä, ole itse asiassa ollenkaan. Niin auton ulkopuolta kuin sisustustakin, äänentoistoa ja muuta teknistä laitteistoa voi tuunata lähes loputtomiin. Halpoja pikkulisäyksiä voi ostaa autotarvikkeita myyvistä kaupoista ja tilata jopa internetistä, ja suurempaan muodonmuutokseen auton voi ajaa vaikka ammattimaalarille tai verhoilijalle. Viihdekeskuksen asentaminen autoon voi vaatia myös ammattilaisen tietotaitoa asennukseen, mutta nykyisin tähänkin on olemassa myös monia edullisia vaihtoehtoja.

Tuunauksessa on monia suuntauksia

Tuunaus on alunperin lähtöisin Japanista, ja tuli 1990-luvulla Suomeen Yhdysvalloista. Tuunauksessa on monia eri suuntauksia. Esimerkiksi autoa, jonka suorituskyky on tuunattu erittäin tehokkaaksi, mutta joka näyttää ulkopuolelta täysin tavalliselta autolta, kutsutaan Sleeperiksi. Sleeperin vastakohta on Showcar: tuunauksessa on keskitytty siihen, miltä auto näyttää sisältä ja ulkoa sekä auton viihdekeskukseen, mutta auton tehokkuus ei tässä suuntauksessa ole yhtä tärkeää. Showcar-autoja näkee usein autonäyttelyissä. Aina ei tuunauksen päämääränä kuitenkaan ole auton mahdollisimman hienoksi muuttaminen, vaan esimerkiksi Rat-suuntauksessa auto ruostutetaan ja muutetaan mahdollisimman köyhän näköiseksi. Stance-suuntausta noudattaessa auto madalletaan niin matalaksi, että autoa on lähes mahdotonta ajaa. Yleisimpiä tuunattavia automerkkejä ovat Honda, Toyota, Nissan, Volkswagen ja BMW, joihin myös Suomesta on helppo löytää sopivia osia. Auton tuunauksessa voi toki olla muukin motiivi, kuin auton tekeminen mahdollisimman tehokkaaksi tai silmää miellyttäväksi. Auton voi tuunata esimerkiksi mahdollisimman lapsiystävälliseksi, jos perhe tekee paljon pitkiä matkoja autolla. Tällöin autoon saatetaan hankkia esimerkiksi etuistuimen taakse istutettu viihdekeskus. Osia hankkiessa nettikaupasta kannattaa lisätä muutkin tarpeelliset lastentarvikkeet samaan tilaukseen. hanki reunapehmuste nettikaupasta kotikäyttöön ostaessasi auton tuunaukseen esimerkiksi säilytysratkaisuja leluille.

Komea höyhenauto ei saanut sakkoja

Tuunaaminen on parhaimmillaan todellinen tee-se-itse–harrastus, jossa kekselijäisyys palkitaan. Eräs suomalaismies tuunasi itselleen upean, höyhenpeitteisen Datsunin. Tämä eräänä päivänä täydessä höyhenpuvussaan moottoritiellä ajava Datsun kummastutti poliisia Suomenniemellä. Poliisi pysäytti auton, mutta loppujen lopuksi autossa ei ollut mitään lainvastaista. Tuunauksessa tärkeää onkin muistaa, että tuunaus ei saa mennä auton turvallisuuden edelle. Ikkunoista ja peileistä täytyy pystyä näkemään, ja hallintalaitteiden täytyy pysyä peittämättöminä ja täysin käyttökelpoisina. Auto ei myöskään saa aiheuttaa vaaratilanteita muille, mikä höyhenautossa esimerkiksi voisi tapahtua siinä tilanteessa, joshöyhenet alkaisivat irtoilla autosta kesken ajon. Höyhenauto oli tuunattu erittäin edullisin kotikonstein, eli levittämällä tervaa auton pinnalle ja sitten peittämällä tervakäsitellyt kohdat höyhenillä. Tämä ei ole lainvastaista, eivätkä poliisit voineet kirjoittaa sakkoja auton omistajalle, mutta on totta ettei tämä ole auton ajajan ja matkustajien kannalta turvallisin vaihtoehto siinä tapauksessa, jos auto syttyy palamaan. Terva ja höyhenet ovat molemmat tulenarkoja ja ne edesauttaisivat tulen leviämistä palotilanteessa. Autoa tuunatessa kannattaakin siis miettiä auton ulkonäön lisäksi käytännöllisyyttä ja turvallisuutta – loppujen lopuksi auto on tarkoitettu kuljetusvälineeksi, jossa on kyseessä oma ja monen muun liikenteessä olevan turvallisuus.