Autoilu on monelle suomalaiselle tärkeä harrastus

Autoharrastus ei ole katoamassa

Suomessa etäisyydet ovat tunnetusti pitkät, mikä selittää pitkälti Suomen nopeaa autoistumista. Monesti ajatellaan, että auto on lähinnä vain statussymboli, mutta tosiasiallisesti suurelle osalle suomalaisista auto on välttämätön kulkuväline. Erityisesti maaseudulla asuvien on käytännössä mahdoton liikkua, mikäli heillä ei ole omaa autoa. Monille ihmisistä auto on tietenkin paljon muutakin kuin vain kulkuväline. Autot ovat elämäntapa, joka näkyy autoihin liittyvänä harrastuksina.

Yksi suosituimmista autoharrastuksista on autojen tuunaus, jolla pyritään parantamaan auton tehokkuutta tai ulkonäköä. Tuunaajia on moneen lähtöön, jollekin tärkeää on valmiiksi laikattu aurinkosuojakalvo etuikkunassa, kun taas jotkin tuunaajat haluavat parantaa moottorin tehoja.

Monille autoharrastus tarkoittaa myös autojen keräilyä. Suomessa on valtava määrä museo-autojen harrastajia, joille iloa tuottaa vanhojen autojen lumo. Museoautot ovat lähes poikkeuksetta kauniimpia kuin uudet autot, jonka lisäksi niiden ajotuntuma on täysin erilainen kuin moderneilla autoilla. Museoautojen harrastajat järjestävät myös erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia, joissa on mahdollisuus tavata muita harrastajia.

Juuri yhteisöllisyys on usein kaiken autoharrastuksen takana. Erilaiset autoklubit ja kokoontumisajot perustuvat muiden ihmisten tapaamisille. Karavaanarit tapaavat toisiaan leirintäalueilla ja viettävät kesäiltoja yhdessä grillailen ja jutellen jne.

Autourheilu on suosittu harrastus nuorten keskuudessa, koska monen nuoren ja lapsen silmissä piilee toive formula -1 kuskina. Vaikka ammattilaisuus ei onnistuisi, opettaa autoharrastus nuorille ja lapsille vastuullisuutta ja omiin kykyihin luottamista. Sähköautojen tullessa yhä enemmän yleisiksi saattaa autoharrastus muuttaa tulevaisuudessa muotoaan. Mutta yksi asia on varma: suomalaiset ovat luotu tien päälle.